Насіння/ Маса: 1000 шт / 27–29 гр
Стиглість: 80-85 днів
Урожайність: 32-36 ц/га
Висота рослин: 95-105 см
Нектаропродуктивність: висока
Вихід крупи75-76%
Вирівнювання зерна88-90%
Призначений для використання в харчовій промисловості (крупа, мед);
Стійкий до ламання, обсипання, основних хвороб;
Середньорослий;
Екологічно пластичний;
Рослини добре обличні з 4 вузлами в зоні вітрівлі;
Квітки дуже великого розміру — 7,5 мм, блідо-рожевого кольору;
Рекомендована зона вирощування — Полісся, Лісотяг і Степп України.
Рекомендації щодо посіву
Терміни посіву — кінець квітня — початок травня. Норма висівання за широкорядного способу посіву — 65-70 кг/га.
Вегетаційний період 85-87 днів.
Сорт Антарія виведений у ННЦ "Інститут рільництва НААН" і ТОВ НПМП "Антарія".
За результатами державного сортовипробування сорт позаснений у Реєстр сортів рослин України з 2002 р.
За результатами державного та виробничого випробування сорт Антарія перевищив за врожайністю на 3,2-8,7 ц/га найкращі національні стандарти — сорти Українка та Лілія, а також усі випробувані сорти, за рівня врожайності сорту Антарія — 18,6-36,8 ц/га.
Сорт високоурожайний, стійкий до поліпшення й осипання, середньостильний.
Рослина утворює стібель заввишки 90-105 см із п'ятьма-шестю бічних гілках. Листя стрілоподібне, середні за розміром, квіти блідо-рожеві, зерно зі слабовиділеними крилами, від світло-коричневих до коричневих.
Маса 1000 зерен — 27-29 г.
За сортом не відзначене ураження хворобами та шкідниками; належить до цінних за якістю зерна сортів (порівнянність зерна — 88-90%, плівчастість — 21-22%, вихід крупи — 75-76%, вміст білка — 15,7-16,1%).
Зона району: Полісся, Лісопеп, Степпка України. За словами фахівців, хоч сорт старий, але найкращого для Волині українська селекція ще не знайшла (середня врожайність на рівні 20ц/г).
Належить до головних медоносів, якісний сидерат.
Коліре із середини червня 30-35 діб (пожовті посіви — у жовтогарячій яйці).
На рослині утворюється до 1000 квіток, кожен із них цвіте 1 добу; нектар однієї квітки містить 0,1-0,3 мг (у деяких сортів до 0,55 мг) цукру.
Квітки краще виділяють нектар і охоче відвідуються бджолами до 11-12 годин дня за теплої (20-26 °C) вологої погоди.
Медова продуктивність у середньому 80–90 кг з 1 га, але може бути й до 200 кг/га. У лісостопних районах із гречки посівної отримують до 50% товарного меду.
Мед темний, з різким ароматом і смаком, швидко кристалізується, має коричневий відтінок.
Одночасно з медозбіром бджоли запорожують посівну гречку, що сприяє росту її врожайності.
Технологія вирощування — загальноприйнята.
Терміни посіву — кінець квітня — початок травня місяця.
Норма висівання за широкорядного способу посіву — 65-70 кг/га
Технологічна та кулінарна оцінка чудова.
Агрономічні характеристики
Енергія початкового розвитку
8/10
Стійкість до ламання
8/10
Стійкість до осипання
9/10
Детермінантність (рівномірність дозрівання суцвіть)
8/10
Основні атрибути | |
---|---|
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | Антарія |
Рік врожаю | 2023 |
Група стиглості | Ранньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Країна виробник | Україна |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Однорічні |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Так |
Стійкість до вилягання | Так |
Агрономічні характеристики | |
Тип вирощування | Польові |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Репродукція | Еліта |
Упаковка | |
Упаковка | Мішок |
Вага | 40 г |
Зберігання | |
Термін зберігання | 48 міс |
Мінімальна температура зберігання | 5 град. |
Максимальна температура зберігання | 25 град. |
Користувальницькі характеристики | |
Культура | Гречиха |
- Ціна: 850 ₴/мішок